Основни подаци о мени

понедељак, 9. март 2020.

Ljubav u doba corone ...

Ovih dana sam, surfujuci netom, naletela na listu od deset najpoznatijih filmova koji se bave tematikom pandemija, "begom" virusa iz labaratorija i sl. Najstariji od tih filmova je iz 50.,60.-tih godina proslog veka, da bi se u zadnje vreme povecao broj filmova sa tom tematikom.

Dakle, svi mi smo vec zarazeni virusom ideje da je tako neka apokalipticna situacija moguca ili cak da je realno ocekivati je. Ipak, kad se scenario sa filmskog platna preselio u nasu realnost, za sad delimicno, sigurno je svakog svesnog coveka naveo na razmisljanje.

Situacija se moze analizirati iz raznih uglova, optimisticno ili pesimisticno, ono sto je meni palo napamet je da bi takav jedan virus mogao biti od koristi tako sto bi npr. ubio napast ljudskog foliranja koja je prerasla svaku mogucu meru.

Danima vec slusamo od raznih strucnjaka i laika, na svim TV kanalima, razna misljenja o famoznom corona virusu. Vrte se slicne price ali mozda je virus jedna od logicnih posledica opsteg nemorala koji se zapatio u svim porama drustva. Negde je prosto iskipelo.

Da li mislimo da ce se stvari resavati, da cemo kao drustvo napredovati, ako nastavimo da budemo toliko povrsni i sebicni? Ne, nece. Ovih dana tu je neki virus, sutra-prekosutra bice nesto drugo, trece ...

Bilo bi zaista tesko nastaviti folirati se svaki moguci trenutak, svaki moguci dan, pred sobom i drugima ako proradi guza od straha za opstanak ili u glavi krenu da se vrte filmovi o bolesti, zarazi i umiranju. Pri tom, ni nosenje medicinskih maski ne izgleda ni kul, ni seksi. 

Ako uzmemo u obzir mozda i najstrasnjiji zakljucak o danasnjem gradskom coveku, a to je da je zavistan od supermarketa, od foliranja ne ostaje skoro nista.

Mada, zilav je virus foliranja.

Deluje da danasnjem coveku treba jedno ozbiljno otreznjenje od zabluda i svih mogucih gluposti kojima je mnogo zarazeniji  nego sto bi to mogao da uradi neki virus.

Sta je resenje? .. 
Da li je to mozda restart, ljubav prema sebi i drugima a ne mrznja, zavist i svako moguce zlo?
Jednostavno, biti covek. Da li znamo sta znaci - biti covek?

Da li znamo sta znaci voleti?

Od nas zavisi ...




Нема коментара:

Постави коментар

M r a v i nj a k ...

Podsvest je cudo. Naizgled niotkuda, vratilo mi se secanje na detinjstvo kad smo, kao i sva deca, bili povremeno nestasni, pomalo i zlocast...